Îngrijiri medicale la domiciliu
Prin îngrijire medicală la domiciliu se subînțelege orice activitate de îngrijire medicală prestată la domiciliul pacientul de către lucrătorul medical cu instruire în domeniu, care contribuie la îmbunătățirea stării acestuia. Îngrijirile medicale la domiciliu includ intervențiile medicale prestate în conformitate cu Standardul național de îngrijiri medicale la domiciliu, aprobat de Ministerul Sănătății RM.
Beneficiarii
Beneficiarii îngrijirilor medicale la domiciliu sînt persoane cu maladii cronice în stadiu avansat şi/sau după intervenţii chirurgicale mari, care prezintă un anumit nivel de dependenţă şi o capacitate limitată de a se deplasa la o instituţie medico-sanitară. În funcție de stare și gradul de dependența, beneficiarii îngrijirilor medicale la domiciliu pot fi:
Total dependent– pacientul care nu poate îndeplini trei sau mai multe activității zilnice de bază fără ajutorul altei persoane și are nevoie de îngrijire medicală.
Parțial dependent – pacientul care nu poate îndeplini cel puțin două activități zilnice de bază fără ajutorul altei persoane și din cauza stării de sănătatea are nevoie de îngrijire medicală.
Independent – pacientul care îndeplinește activitățile zilnice de bază fără ajutorul altei persoane, dar care, din cauza afecțiunii cronice, necesită servicii de îngrijire medicală la domiciliu.